پایان سفر منطقه‌ای بلینکن؛ نشانه‌ای از توافق بین اسرائیل و حماس دیده نمی‌شود

سه‌شنبه ۱۴۰۳/۰۵/۳۰

آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده، که برای سرعت بخشیدن به تلاش‌ها برای برقرار آتش‌بس در غزه آزادی گروگان‌ها به منطقه سفر کرده بود در حالی روز سه‌شنبه ۳۰ مرداد، به سفر خود پایان داد که هنوز نشانه‌ای از یک توافق قابل دستیابی بین اسرائیل و حماس دیده نمی‌شود.

بلینکن و میانجی‌گران مصری و قطری امیدوارند که طرح تازه ایالات متحده برای پل زدن بین بین خواسته‌های متضاد و کاهش شکاف بین دو طرف در جنگ ده ماهه غزه راهی برای خروج از بن‌بست کنونی باز کند.

بلینکن قبل از ترک دوحه مقصد واشینگتن به خبرنگاران گفت: «این توافق باید انجام شود و باید در روزهای آینده انجام شود و ما هر کاری که ممکن است انجام خواهیم داد تا این توافق به دست آید.»

رویترز هم به نقل از یک مقام ارشد دولت جو بایدن که با بلینکن به منطقه سفر کرده بود، گزارش داد که ایالات متحده انتظار دارد مذاکرات آتش‌بس در این هفته ادامه یابد.

بلینکن پس از سفر به اسرائیل و دیدار با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر این کشور، روز سه‌شنبه برای گفتگو با عبدالفتاح السیسی، رییس‌جمهوری مصر به قاهره رفت و و سپس راهی قطر شد.

بلینکن پس از دیدار با بنیامین نتانیاهو در روز دوشنبه گفت که اسرائیل پیشنهاد جدید آمریکا را پذیرفته است و از حماس خواسته است که همین کار را انجام دهد.

حماس با صراحت پیشنهاد جدید آمریکا را رد نکرده، اما می‌گوید این پیشنهاد توافق قبلی را نقض می‌کند.

وزیر امور خارجه آمریکا در قطر در مورد شرایط خروج نیروهای اسرائیل در چارچوب آتش‌بس و گزارش وبسایت آکسیوس که به نقل از نتانیاهو گفته بود ممکن است بلینکن را متقاعد کرده باشد که اسرائیل باید سربازان خود را در گذرگاه مرزی فیلادلفی بین مصر و غزه نگه دارد، سخن گفت.

بلینکن گفت: «ایالات متحده هیچ شکل از اشغال طولانی مدت غزه از سوی اسرائیل را نمی‌پذیرد. به‌طور خاص، توافق در مورد برنامه و زمان و مکان خروج نیروهای دفاعی اسرائیل از غزه بسیار روشن است و اسرائیل با آن موافقت کرده است. بنابراین، این همان چیزی است که من می‌دانم. این چیزی است که من در مورد آن بسیار واضح هستم.»

او به‌طور مستقیم درباره گزارش آکسیوس اظهار نظر نکرد و دفتر نتانیاهو هم به پرسش‌های رویترز در این زمینه پاسخ نداد.

حماس و مصر هر دو مخالف این هستند که اسرائیل نیروهایش را در گذرگاه مرزی فیلادلفی نگه دارد، اما نتانیاهو اصرار دارد که برای جلوگیری از قاچاق سلاح به غزه نیروهای اسرائیل باید کنترل این گذرگاه را در دست داشته باشند.

یک مقام ارشد آمریکایی، اوایل روز سه‌شنبه گزارش آکسیوس را رد کرد.

خبرگزاری رویترز به نقل از منابع امنیتی مصری گزارش داد که ایالات متحده پیشنهاد حضور نیروهای بین‌المللی در گذرگاه فیلادلفی را داده است، پیشنهادی که به گفته این منابع اگر حداکثر به شش ماه محدود شود، می‌تواند برای قاهره قابل قبول باشد.

السیسی پس از دیدار با بلینکن گفت: «آتش بس در غزه باید آغازی برای به رسمیت شناختن گسترده‌تر بین‌المللی کشور فلسطین و اجرای راه حل دو کشوری باشد، زیرا این امر ضامن اساسی ثبات در منطقه است.»

«آخرین فرصت»

بلینکن آخرین دور از تلاش‌ها برای رسیدن به توافق را «احتمالا بهترین و احتمالا آخرین فرصت» خوانده و گفته است که دیدارش با نتانیاهو سازنده بوده است.

او گفت ضروری است که حماس نیز پیشنهاد پل زدن را بپذیرد.

سامی ابوزهری، مقام ارشد حماس، در پاسخ به سوالی در مورد اظهارات بلینکن به رویترز گفت: «بلینکن اصرار دارد که از دروغ‌پردازی دست نکشد، و این یکی از دلایل شکست تلاش‌ها برای رسیدن به توافق است.»

مقامات ایالات متحده، حماس، اسرائیل، مصر و قطر مشخص نکرده‌اند که چه نکاتی در پیشنهاد جدید کاخ سفید وجود دارد و یا این طرح چه تفاوتی با طرح‌های قبلی دارد.

حماس اسرائیل را به متهم می‌کند که با طرح خواسته‌های جدید مانع دستیابی به توافق می‌شود، در حالی که این گروه همچنان به شرایطی که در ماه ژوئیه بر اساس پیشنهادی که ایالات متحده در ماه مه ارائه کرد و بر سر آن با میانجی‌گران به توافق رسید،‌ متعهد است.

اسرائیل می‌گوید جنگ تنها با نابودی حماس به‌عنوان یک نیروی نظامی و سیاسی پایان می‌یابد، اما حماس می‌گوید که فقط آتش‌بس دائمی و نه موقت را می‌پذیرد.

در همین حال، یک مقام آمریکایی به رویترز گفت حتی اگر حماس فورا با پیشنهاد پل زدن موافقت کند، باید گفتگوهای بیشتری برای مشخص کردن جزئیات اجرای توافق انجام شود.

بازیابی جنازه شش گروگان‌

در این میان، ارتش اسرائیل روز سه‌شنبه اعلام کرد که اجساد شش گروگان را در جنوب غزه پیدا کرده است. به گفته مقام‌های اسرائیلی، در حال حاضر ۱۰۹ گروگان در غزه به سر می‌برند که گمان می رود حدود یک سوم آنها کشته شده باشند.

از سوی دیگر درگیری‌ها بین نیروهای اسرائیلی و شبه‌نظامیان تحت رهبری حماس روز سه‌شنبه در مناطق مرکزی و جنوبی غزه ادامه یافت.

مقام‌های بهداشتی وابسته به حماس در غزه گفتند در حملات روز سه‌شنبه اسرائیل دست کم ۳۹ نفر، از جمله در یک حمله به مدرسه‌ای که آوارگان را در خود جای داده است، کشته شده‌اند.

ارتش اسرائیل گفت که به شبه‌نظامیان حماس که در این مدرسه مستقر شده بودند، حمله کرده است.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

جهان‌نما
هت‌تریک با مزدک میرزایی
خبر
نوا: سپیده رئیس‌سادات

شنیداری

پادکست‌ها