درباره خواب مناسب چه می‌دانیم

چهارشنبه ۱۴۰۳/۰۶/۰۷

در دنیای پرشتاب امروز، خواب به یکی از چالش‌برانگیزترین جنبه‌های زندگی تبدیل شده‌است. بسیاری از ما با اضطراب و نگرانی درباره کیفیت و کمیت خواب خود دست و پنجه نرم می‌کنیم اما آیا همه آنچه درباره خواب می‌دانیم، صحیح است؟

به گزارش یاهو نیوز، پروفسور راسل فاستر، مدیر موسسه علوم اعصاب خواب دانشگاه آکسفورد، در مقاله‌ای جدید، باورهای رایج درباره خواب را به چالش کشیده‌است.

فاستر، نویسنده کتاب «زمان زندگی، علم جدید ساعت بدن و چگونگی تحول خواب و سلامتی شما»، بر این باور است که بسیاری از تصورات ما درباره خواب اشتباه است.

یک اندازه خواب برای همه مناسب نیست

فاستر با تاکید بر اینکه خواب مانند سایز کفش است و نمی‌توان یک الگوی واحد برای همه در نظر گرفت، گفت خواب به جنبه‌ای از زندگی تبدیل شده که باعث اضطراب می‌شود و توصیه‌های رایج درباره خواب اغلب شبیه دستورهای خشک و غیرقابل انعطاف هستند.

اضطراب خواب، پدیده‌ای نوظهور

استاد دانشگاه آکسفورد به پدیده‌ای به نام «اضطراب خواب» اشاره کرد و با تاکید بر این که در این حالت، افراد نگران نخوابیدن یا خواب ماندن هستند، گفت: «این نگرانی خود باعث بدتر شدن کیفیت خواب و افزایش اضطراب می‌شود.»

به گفته فاستر، اپلیکیشن‌های بررسی خواب و ردیاب‌ها این اضطراب را تشدید می‌کنند.

چقدر باید بخوابیم؟

فاستر در پاسخ به این سوال که هر کس چقدر باید بخوابد، گفت اگرچه اکثر بزرگسالان بین هفت تا ۹ ساعت می‌خوابند اما برخی افراد کاملا سالم ممکن است به کمتر یا بیشتر از این مقدار نیاز داشته باشند.

به گفته او، برای تشخیص کافی بودن خواب، باید معیارهایی چون توانایی عملکرد مطلوب در طول روز و عدم نیاز به کافئین یا چرت زدن را بررسی کرد.

بیدار شدن در طول شب

فاستر با اشاره به این باور رایج که بیدار شدن در شب مشکل‌ساز است، گفت اگرچه عموما تصور می‌شود یک دوره خواب پیوسته و بدون وقفه موسوم به «خواب تک‌فازی» طبیعی است، اما این الگو برای بسیاری از مردم صدق نمی‌کند.

به گفته او در واقع، خواب می‌تواند به صورت دو مرحله‌ای (خواب دو‌فازی) یا حتی چند مرحله‌ای (خواب چند‌فازی) رخ دهد که با دوره‌های کوتاه بیداری از هم جدا می‌شوند.

این نوع چرخه‌های خواب در حقیقت الگوی خواب اجدادی انسان محسوب می‌شوند و امروزه نیز در جوامعی که از نور مصنوعی استفاده نمی‌کنند، مشاهده می‌شود.

نکته حائز اهمیت این است که اگر شب هنگام از خواب بیدار شویم، نباید نگران باشیم، چون اگر وقت خود را صرف استفاده از رسانه‌های اجتماعی نکنیم به احتمال زیاد دوباره به خواب خواهیم رفت.

تفاوت‌های فردی در الگوی خواب

فاستر تاکید کرد که انواع عادات خواب (صبح‌گاهی، عصرگاهی و مواقع دیگر) با افزایش سن انسان تغییر می‌کند.

به گفته او، عادات خواب ما به ژن‌ها، سن و زمان در معرض نور قرار گرفتن بستگی دارد و نباید آن را نادیده گرفت.

تکنولوژی و خواب

فاستر با اشاره به نگرانی‌های مربوط به استفاده از دستگاه‌های الکترونیکی قبل از خواب گفت مطالعات نشان داده‌اند تاثیر این دستگاه‌ها بر خواب کمتر از آن چیزی است که تصور می‌شود؛ به خصوص اگر افراد در طول روز در معرض نور کافی قرار گرفته باشند.

توصیه‌هایی برای بهبود خواب

فاستر راهکارهایی از جمله قرار گرفتن در معرض نور صبحگاهی، محدود کردن مصرف کافئین و الکل، کاهش استرس و داشتن روال منظم خواب برای بهبود خوابیدن ارائه داد.

به گفته او کلید اصلی ماجرا، پذیرش خوابی است که داریم و دوری کردن از نگرانی درباره «خواب کامل».

با توجه به اهمیت خواب در سلامت و عملکرد روزانه، این یافته‌ها می‌توانند تاثیر قابل توجهی بر کیفیت زندگی افراد داشته باشند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

اقتصاد و بازار
خبر
جهان‌نما
هت‌تریک با مزدک میرزایی

شنیداری

پادکست‌ها