رعایت نشدن اصل تفکیک جرائم، جان زندانیان سیاسی را به‌خطر انداخته است

جمعه ۱۴۰۳/۰۹/۰۲

بسیاری از زندانیان سیاسی در زندان‌های ایران، بدون رعایت اصل تفکیک جرائم در کنار زندانیان متهم به جرائم خشن نگهداری می‌شوند و با خطراتی همچون عدم امنیت جانی مواجه‌‌اند. موضوعی که با وجود هشدارها، همواره با بی‌تفاوتی مسئولان سازمان زندان‌ها و قوه قضاییه جمهوری اسلامی مواجه شده است.

مهدی مسکین‌نواز، مریم اکبری‌منفرد، زینب جلالیان، زهرا رضایی و روشنک مولایی، شماری از زندانیان سیاسی هستند که در حال حاضر بدون رعایت اصل تفکیک جرائم در زندان‌های شهرهای مختلف ایران نگهداری می‌شوند.

از میان این افراد، مهدی مسکین‌نواز، زندانی سیاسی که از ۱۳ شهریور پس از چهار ماه توقف حکم حبس ۱۳ ساله، مجددا به زندان بندر انزلی بازگشته است، تحت آزار و اذیت و تهدید قرار گرفته است.

مسکین‌نواز بدون رعایت اصل تفکیک جرائم همراه با زندانیان سایر جرائم در زندان انزلی محبوس است و بارها از سوی یک زندانی متهم به قتل، مورد اذیت و آزار فیزیکی قرار گرفته و تهدید شده است.

این موضوع در حالی رخ داده که فعالان حقوق بشر در سال‌های گذشته بارها نسبت به‌ عدم رعایت اصل تفکیک جرائم در برخی زندان‌های ایران و خطرات احتمالی که متوجه امنیت جانی زندانیان سیاسی شده به قوه قضاییه و سازمان زندان‌ها هشدار داده‌اند.

مریم اکبری‌منفرد، یکی از قدیمی‌ترین زندانیان سیاسی زن در ایران است که روز اول آبان از زندان سمنان به زندان زنان قرچک منتقل شد و هم‌اکنون بدون رعایت اصل تفکیک جرائم در بند شش این زندان همراه با حدود ۱۲۰ زندانی دیگر نگهداری می‌شود.

ژیلا بنی‌یعقوب، روزنامه‌نگار و فعال حقوق بشر با انتشار مطلبی در سایت «کانون زنان ایرانی» نوشت: «مریم تا قبل از این سمنان را یک زندان جهنمی توصیف می‌کرد اما حالا زندان قرچک را جهنمی‌تر از زندان سمنان می‌داند.»

بنی‌یعقوب با بیان این که بند شش زندان زنان قرچک با جمعیت ۱۲۰ نفر تنها یک حمام و یک دستشویی دارد و زندانیان بیش از دو ماه است از حق هواخوری محروم هستند، نوشت: «این یعنی زندانیان برای دستشویی رفتن مدام باید در صف باشند و وضع حمام هم بهتر از این نیست. بنابراین، اصلا عجیب نیست که یکی از چالش‌ها و حتی دلایل دعواهای زندانیان بر سر همین موضوع باشد.»

این روزنامه‌نگار به حضور دست‌کم ۲۰ زندانی در این بند که با اتهام «قتل» به اعدام محکوم شده‌اند، اشاره و خاطرنشان کرد که این زنان به دلیل حکم اعدام نیازمند مراقبت‌های بهداشتی و روحی-روانی بیشتری هستند اما در شرایطی بغرنج و نامناسب نگهداری می‌شوند.

اکبری‌منفرد بیش از ۱۵ سال است که بدون حتی یک روز مرخصی در زندان است. طبق اعلام فعالان حقوق بشر، قرار است شامگاه دوم آذر در حمایت از این زندانی سیاسی و خانواده دادخواه او، طوفانی توییتری برگزار شود.

زهرا رضایی، فعال سیاسی نیز روز ۲۶ آبان برای اجرای حکم حبس بازداشت و به این زندان منتقل شد.

روشنک مولایی، زنی که در برابر تعرض یک سرباز موتورسوار مقاومت کرده بود نیز از حدود ۲۰ روز پیش در این زندان به‌سر می‌برد.

زینب جلالیان، قدیمی‌ترین زندانی سیاسی زن در ایران نیز در هفدهمین سال از حکم حبس ابد خود، بدون رعایت اصل تفکیک جرائم در زندان یزد است.

ابزاری برای اعمال فشار بیشتر

در حال حاضر بسیاری از زندانیان سیاسی در زندان‌های سراسر ایران بدون رعایت اصل تفکیک جرائم نگهداری می‌شوند.

در این شرایط، فعالان حقوق بشر از این موضوع با عنوان یکی از ابزارهای اعمال فشار بیشتر از سوی جمهوری اسلامی نام می‌برند.

عدم رعایت اصل تفکیک جرائم در زندان‌های ایران در شرایطی است که این اصل در آیین‌نامه سازمان زندان‌های جمهوری اسلامی پیش‌بینی شده است.

در آیین‌نامه سازمان زندان‌ها آمده که متهمان امنیتی (سیاسی) باید در مکانی ویژه نگهداری شوند و به‌صراحت عنوان شده که زندانیان با جرائم مختلف باید جدا از هم نگهداری شوند.

عدم رعایت اصل تفکیک جرائم و بروز درگیری میان زندانیان به دلیل مسایل شخصی، سیاسی، عقیدتی و مذهبی، امری مسبوق به سابقه است و بارها در زندان‌های مختلف جمهوری اسلامی باعث وارد شدن آسیب جدی و در مواردی قتل زندانیان شده است.

سعید غریبی، زندانی سیاسی محبوس در زندان عادل‌آباد شیراز که بدون رعایت اصل تفکیک جرائم نگهداری می‌شود، روز ۲۶ آبان در اعتراض به شرایط نامناسب زندان و احکام صادره علیه خود، اقدام به خودسوزی کرد.

پیش از آن در ۲۰ خرداد ۱۳۹۸ نیز علیرضا شیرمحمدعلی، زندانی سیاسی، به دست دو زندانی متهم به جرائم خشن در زندان تهران بزرگ به قتل رسید.

او از بازداشت‌شدگان اعتراضات مرداد سال ۱۳۹۷ بود که بدون رعایت اصل تفکیک جرائم در این زندان نگهداری می‌شد.

بیشتر بخوانید: اجرا نشدن اصل تفکیک جرائم و شرایط بحرانی ۵۲ زندانی در زندان عادل‌آباد شیراز

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبر
تیتر اول با نیوشا صارمی
خبر
چشم‌انداز با مهدی مهدوی‌آزاد

شنیداری

پادکست‌ها