فوربز: ۲۰ هزار نفر در ایران به اینترنت ماهواره‌ای استارلینک دسترسی دارند

جمعه ۱۴۰۳/۰۹/۳۰

مجله فوربز در گزارشی درباره بازار غیررسمی روبه‌رشد پایانه‌های اینترنت ماهواره‌ای استارلینک در ایران، خبر داد که در حال حاضر حدود ۲۰ هزار نفر در این کشور به اینترنت پرسرعت دسترسی دارند و جمهوری اسلامی در این زمینه امکان سانسور ندارد.

این نشریه در گزارش خود با عنوان «بازار زیرزمینی پر‌رونق استارلینک در داخل ایران»، به نمونه‌هایی از چگونگی خرید این تجهیزات ارتباطی ماهواره‌ای که دسترسی به اینترنت بدون سانسور را برای مردم مهیا می‌کند، پرداخته است.

برای نمونه، فوربز به محمد ۳۸ ساله در جنوب ایران اشاره کرده که از طریق یک فروشنده در تلگرام، استارلینک را به قیمت ۷۰۰ دلار خریده است.

این نشریه تاکید کرد که استارلینک، سرویس اینترنت ماهواره‌ای ساخته شده به وسیله اسپیس‌ایکس، در ایران که محدودترین اینترنت جهان را دارد، ممنوع است.

فوربز افزود فروشگاه‌های اپلیکیشن اپل و گوگل و اپلیکیشن‌هایی مانند اینستاگرام همگی به وسیله حکومت جمهوری اسلامی مسدود شده و کسانی که در فضای مجازی اظهار نظرهایی در انتقاد از حکومت مطرح کنند، با خطر دستگیری مواجه می‌شوند.

بر اساس این گزارش، استفاده از استارلینک در ایران، در دو سال گذشته و از زمانی که ایلان ماسک، بنیانگذار میلیاردر اسپیس‌ایکس، این سرویس را فعال کرد، افزایش یافته است. این افزایش، قاچاقچیان را تشویق کرده تا پایانه‌های استارلینک را مخفیانه به ایران وارد کنند.

فوربز نوشت که تهدید به جریمه و حبس، جنب‌وجوش در بازار سیاهی را که از سوی یک جنبش مردمی فزاینده برای دست‌یابی به اینترنت ایجاد شده، متوقف نکرده است.

این مجله با اشاره به دسترسی حدود ۲۰ هزار نفر به اینترنت پرسرعت بدون سانسور در ایران، تاکید کرد که این میزان در قیاس با جمعیت این کشور، ناچیز است.

همچنین قیمت‌های گران این پایانه‌ها فقط برای افراد قابل پرداخت است.

فوربز نوشت در حالی که قیمت پایانه استارلینک در آمریکا ۲۵۰ دلار است، این تجهیزات در بازار سیاه ایران بین ۷۰۰ تا دو هزار دلار (متوسط حقوق ماهانه در ایران در حال حاضر حدود ۲۵۰ دلار است) به فروش می‌رسند.

استفاده از سرویس استارلینک همچنین مستلزم کارمزد ۷۰ دلاری ماهانه است که به دلیل تحریم‌های آمریکا بر بانک‌های ایران، پرداخت چنین کارمزدی نیازمند گذر از مجموعه‌ای از مراحل پیچیده است.

علاوه بر این، کاربران برای فعال کردن حساب کاربری خود در کشوری که با کشور خریداری شده متفاوت است، هزینه ۲۰۰ دلاری «خارج از منطقه» می‌پردازند.

اوایل آذر ماه، ایلان ماسک، مدیرعامل اسپیس‌ایکس، اعلام کرد سیستم جدید اینترنت ماهواره‌ای استارلینک امکان اتصال اینترنت را برای تلفن همراه بدون نیاز به تجهیزات اضافی یا اپلیکیشن خاصی فراهم کرده و «به‌ سادگی» کار می‌کند.

اسپیس‌ایکس به تازگی ده‌ها موشک به فضا پرتاب کرد و اکنون برای ارائه چنین خدماتی تعداد کافی، یعنی ۳۲۰ ماهواره در مدار زمین دارد اما پیش از آن، ارائه این خدمات نیازمند تایید کمیسیون فدرال ارتباطات آمریکا است.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

گفت‌وگوی ویژه
تیتر اول با نیوشا صارمی
جهان‌نما
چشم‌انداز

شنیداری

پادکست‌ها