وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی در سفری رسمی به پکن، اعلام کرد که حکومت ایران باید در سال جدید میلادی در برابر «چالشهای جدید» آمادگی داشته باشد. این اظهارات عباس عراقچی کمتر از یک ماه پیش از بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید مطرح میشود.
عراقچی جمعه هفتم دی ماه برای اولین بار به عنوان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی وارد پکن، پایتخت چین شد.
به گزارش رسانهها در ایران، قرار است او در جریان این سفر، «علاوه بر تبادل نظر راجع به روابط دوجانبه و روند اجرای برنامه همکاری جامع، پیرامون تحولات منطقهای و بینالمللی نیز گفتوگو کند».
او در بدو ورود به پکن درباره اهداف سفرش به چین گفت: «هدف اصلی رایزنی و مشورتهای منطقهای و بینالمللی و هم مشورت درباره روابط دوجانبه با کشور چین است.»
عراقچی افزود: «ما در طول سالهای گذشته همواره در همه موضوعات منطقهای و بینالمللی مشورتهای نزدیک با چین داشتیم. اکنون طبیعی است شرایط حساسی است و منطقه دارای التهاب است و هم در بحث بینالمللی مسائلی وجود دارد.»
پس از پیروزی ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا، گمانهزنیها درباره رویکرد دولت آتی این کشور در قبال تهران شدت گرفته است.
والاستریت ژورنال به تازگی به نقل از مقامهای آگاه گزارش داد برخی اعضای تیم ترامپ که سقوط حکومت بشار اسد را بررسی میکنند، به طور جدی در حال ارزیابی گزینههای موجود به منظور جلوگیری از دستیابی جمهوری اسلامی به سلاح هستهای از جمله «با حملههای هوایی پیشگیرانه» هستند.
عراقچی در پکن تاکید کرد: «بحث هستهای ما در سال جدید با وضعیتی مواجه خواهد شد که نیاز داریم مشورتهای بیشتری داشته باشیم. باید در برابر چالشهای جدید در رابطه با منطقه، سطح بینالمللی و شورای امنیت آمادگی داشته باشیم.»
شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی اول آذر ۱۴۰۳ قطعنامهای علیه برنامه هستهای جمهوری اسلامی صادر کرد و تهران در اولین واکنش، اعلام کرد سانتریفیوژهای جدید و پیشرفتهای را به راه خواهد انداخت.
پیش از صدور این قطعنامه، دنی دنون، سفیر اسرائیل در سازمان ملل، در یک گفتوگوی اختصاصی با ایراناینترنشنال، گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره افزایش ذخایر اورانیوم ایران را نگرانکننده دانست و گفت: «این نشاندهنده تلاش جمهوری اسلامی برای دستیابی به تواناییهای هستهای است و جهان باید برای جلوگیری از این امر اقدامی انجام دهد.»
سفر عراقچی به پکن در شرایطی است که پیشتر گزارش شده بود جمهوری اسلامی مصمم است برای نفت ارسالی به بندر دالیان چین، تا پیش از بازگشت ترامپ به کاخ سفید مشتری پیدا کند.
مقامهای تهران نگرانند با بازگشت ترامپ، دسترسی آنها به محمولههای نفتی در دالیان به ارزش حدود یک میلیارد دلار قطع شود و به همین دلیل به سپاه پاسداران دستور دادهاند نفت تحریمشدهای را که در بندر دالیان، واقع در شمال شرق چین ذخیره شده است، از طریق شرکتهای واسطه به فروش برساند.
جمهوری اسلامی بیم دارد با روی کار آمدن دوباره ترامپ و بازگشت سیاست فشار حداکثری، دسترسی ایران به این ذخایر نفتی از بین برود.
بر اساس اطلاعات رسیده به ایراناینترنشنال، برای فروش این محمولههای نفتی از اعتبار مالی شرکتهای ایرانی مستقر در چین استفاده خواهد شد.