وبسایت آکسیوس به نقل از منابع آگاهی که نامشان را اعلام نکرد، گزارش داد که جو بایدن، رییسجمهوری آمریکا، در یک جلسه محرمانه که حدود یک ماه پیش برگزار شد، پس از بررسی سناریوها و گزینههای مختلف، به حمله نظامی به تاسیسات هستهای ایران چراغ سبز نشان نداد.
به نوشته آکسیوس در این جلسه که خبر آن تا کنون محرمانه باقی مانده بود، مقامات ارشد دولت بایدن امکان حمله به تاسیسات هستهای ایران در صورت اقدام جمهوری اسلامی برای ساخت سلاح هستهای قبل از بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید را بررسی کردند.
در این جلسه جیک سالیوان مشاور امنیت ملی کاخ سفید گزینههایی را برای حمله احتمالی ایالات متحده به تاسیسات هستهای ایران به جو بایدن، رییسجمهوری آمریکا، ارائه کرد تا در صورت حرکت جمهوری اسلامی به سوی ساخت سلاح هستهای تا قبل از بازگشت ترامپ به کاخ سفید در روز اول بهمن (۲۰ ژانویه)، تاسیسات هستهای ایران بهطور مستقیم مورد حمله قرار گیرد.
جو بایدن در سالهای اخیر بهصراحت گفته بود که آمریکا اجازه نخواهد داد ایران به سلاح هستهای دست پیدا کند. دونالد ترامپ هم بارها، از جمله روز پنجم نوامبر پس از انداختن رای خود در صندوق انتخابات ریاست جمهوری، تاکید کرد که ایران نمیتواند سلاح هستهای داشته باشد.
قمار بزرگ
آکسیوس در ادامه گزارش خود نوشت: «حمله آمریکا به برنامه هستهای ایران در پایان دوران ریاست جمهوری جو بایدن قماری بزرگ است که خطر درگیر کردن رییسجمهوری جدید آمریکا در جنگی جدید را به همراه خواهد داشت.»
آکسیوس به نقل از منابع خود افزود که که جو بایدن در طول جلسه به پیشنهاد حمله به تاسیسات هستهای ایران چراغ سبز نشان نداد و اگرچه در طول جلسه گزینهها و سناریوهای مختلفی مورد بحث قرار گرفت، اما بایدن تصمیمی نهایی اتخاذ نکرد و از زمان برگزاری جلسه در حدود یک ماه پیش تا کنون نیز حملهای از سوی آمریکا به تاسیسات اتمی ایران انجام نگرفته است.
یکی از منابع به آکسیوس گفت جلسه کاخ سفید براساس اطلاعات جدیدی برگزار نشده بود و قرار نبود که با تصمیم بله یا خیر بایدن به پایان برسد.
او گفت که این جلسه بخشی از فرآیند برنامهریزی محتاطانه و بررسی سناریوهای مختلف در مورد نحوه واکنش ایالات متحده به اقداماتی نظیر غنیسازی اورانیوم تا خلوص ۹۰ درصد از سوی جمهوری اسلامی بود.
جمهوری اسلامی در حال حاضر اورانیوم را تا غلظت ۶۰ درصد غنی کرده است و از نظر فنی غنیسازی ۹۰ درصدی اورانیوم که کاربردی صرفا نظامی دارد، بیش از چند روز زمان نیاز ندارد. با این حال و بهرغم انتقاد گسترده آمریکا و کشورهای اروپایی از غنیسازی ۶۰ درصدی، هنوز گزارشی در مورد اقدام احتمالی جمهوری اسلامی برای برداشتن گامی دیگر برای ساخت سلاح هستهای منتشر نشده است.
فرصت حمله
آکسیوس همچنین به نقل از یک منبع دیگر خود نوشت که در حال حاضر هیچ بحث فعالی در داخل کاخ سفید در مورد اقدام نظامی احتمالی علیه تاسیسات هستهای ایران وجود ندارد.
به نوشته آکسیوس، برخی از دستیاران ارشد بایدن استدلال کردهاند که تسریع برنامه هستهای از یک سو و تضعیف جمهوری اسلامی و نیروهای نیابتیاش در جنگ با اسرائیل، فرصت یک حمله ضروری را در اختیار دولت بایدن قرار داده است.
این منابع گفتند که برخی از دستیاران بایدن، از جمله سالیوان، فکر میکنند که تضعیف پدافند هوایی و توانایی های موشکی ایران، همراه با تضعیف قابل توجه نیروهای نیابتی جمهوری اسلامی در منطقه، شانس یک حمله موفقیتآمیز از سوی آمریکا را افزایش و خطر حمله تلافیجویانه تهران و تشدید تنش منطقهای را کاهش داده است.
یک مقام آمریکایی به آکسیوس گفت که سالیوان هیچ توصیهای به بایدن در مورد حمله به تاسیسات هستهای ایران نکرد و تنها در مورد سناریوهای مختلف صحبت کرد.
کاخ سفید به پرسشهای آکسیوس در این زمینه جواب نداده است.
احتمال تغییر دکترین هستهای جمهوری اسلامی
این وبسایت به نقل از یک منبع دیگر خود نوشت جو بایدن به این مساله توجه کرد که موضوع تا چه اندازه فوری است و آیا تهران اقداماتی انجام داده است که تنها چند هفته قبل از روی کار آمدن رییسجمهوری جدید، انجام یک حمله نظامی چشمگیر را توجیه کند یا خیر.
جمهوری اسلامی که با وجود مخالفتها و تحریمهای غرب برنامه هستهای خود را ادامه داده، همواره تاکید کرده که برنامه اتمیاش اهدافی صرفا غیرنظامی دارد. با این حال، در ماههای اخیر چند مقام فعلی و سابق در جمهوری اسلامی، از جمله مشاوران علی خامنهای، آشکارا از احتمال تغییر دکترین هستهای تهران سخن گفتهاند.
به نوشته آکسیوس، جیک سالیوان در همان جلسه به بایدن گفت ضرباتی که حکومت ایران و نیروهای نیابتی آن در سال گذشته دریافت کردهاند، میتواند تهران را به سوی دستیابی به سلاح هستهای سوق دهد. سالیوان این اقدام احتمالی جمهوری اسلامی را بسیار خطرناک خوانده و گفته است که در این زمینه باید بسیار هوشیار بود.
برنامه هستهای جمهوری اسلامی در دوران ریاست جمهوری جو بایدن بهطور چشمگیری پیشرفت کرده و ایران را به وضعیت یک «کشور در آستانه هستهای شدن» رسانده است.
به گفته آژانس بین المللی انرژی اتمی، ایران اورانیوم غنی شده ۶۰ درصدی کافی برای ساخت چهار بمب هستهای در اختیار دارد.
با این حال، سازمانهای اطلاعاتی اسرائیل بر این باورند که حتی اگر جمهوری اسلامی تصمیم به ساخت سلاح هستهای بیگرد، برای این کار حداقل به یک سال زمان نیاز دارد.
براساس گزارشهای منتشرشده و اظهارنظر مقامهای اسرائیلی، حمله این کشور به مجتمع نظامی پارچین در نزدیکی تهران در پنجم آبان ماه امسال، باعث نابودی تجهیزات پیشرفته مورد نیاز برای طراحی و آزمایش یک بمب هستهای شد.
مقامات آمریکایی و اسرائیلی میگویند که در طول سال گذشته، دانشمندان ایرانی تحقیقات مشکوکی را در رابطه با تسلیحات هسته ای انجام دادهاند که از جمله شامل مدل سازی کامپیوتری و متالورژی میشود و به نظر میرسد که با هدف کاهش زمان مورد نیاز برای تولید یک بمب هستهای انجام شده است.
مقامات آمریکایی و اسرائیلی پیشتر به آکسیوس گفته بودند که دولت بایدن در بهار گذشته هشداری خصوصی برای رهبران جمهوری اسلامی ارسال کرد و نگرانی جدی خود را در مورد فعالیتهای تحقیق و توسعه هستهای تهران ابراز کرد.
سالیوان ماه گذشته گفت که دولت بایدن تیم دونالد ترامپ، رییسجمهوری منتخب آمریکا، را در جریان پرونده برنامه هستهای ایران قرار داده است.